רמת הגולן ורכס החרמון-נחלים

     נחל בזלת- נחל בזלת הינו יובל של נחל דליות. הנחל הוא יחסית קצר אך מוביל כמות נכבדה של מים. ראשיתו למרגלות גבעת אורחה והוא זורם מערבה דרומית ליונתן. מרבית מימיו נאגרים במאגר הבזלת, בסמוך לכביש 808, ומקצתם ממשיכים לנחל דליות, ומשם לכנרת. מעט לפני המפגש עם מפל בזלת. הנחל זורם כולו בשטח אש. הקטע שממערב לכביש 808 מצוי בתחום. 
התמונה לקוחה מהאתר בית יגאל אלון

2. נחל גובתה- נחל גּוֹבְתָה הוא נחל היורד מן החרמון בין שלוחת שׂריון לבין כתף חרמון, ונשפך אל נחל חרמון מימין כ-150 מ' בלבד אחרי עין בניאס. ראשיתו סמוך לתחנה העליונה של הרכבל באתר הסקי, והוא נמשך לדרום-מערב ומנצל למסלולו קו ברור במבנה החרמון. בדרכו מצטרף אליו נחל חזור שראשיתו במג'דל שמס, והוא מתעמק ויוצר קניון מרשים. נחל חזור, אף ששטח אגן הניקוז שלו קטן בהרבה מזה של נחל גובתה הוא תורם את מרבית המים הזורמים בנחל גובתה התחתון, כי תשתיתו מחלחלת פחות.
התמונה לקוחה מהאתר שביל הגולן
3. נחל ג'ילבון- הוא נחל ושמורת טבע במרכז רמת הגולן, הידוע גם כ"נחל דבורה" וכולל שני מפלי מים גדולים: מפל דבורה, המזרחי יותר, ומפל ג'ילבון הנופל מגובה של כ-40 מטרים וממוקם כמה מאות מטרים במורד הנחל. השמורה נמצאת כ-4 ק"מ מצפון-מזרח לקיבוץ גדות. בגדה הצפונית של הנחל, סמוך למפל ג'ילבון נמצאות חורבות כפר סורי "חורבת דבורה", וכשני קילומטרים מצפון לערוצו זורם נחל שוח. מדרום לנחל נמצאים שני בסיסים נטושים של צבא סוריה, שאחד מהם שימש כבסיס צה"ל במשך תקופה קצרה. עדיין אפשר לראות במקום את הביצורים הסוריים מהם הופגזו שדות משמר הירדן וגדות, ואת הפגיעות שהם ספגו מפגזי תותחי צבא ההגנה לישראל. הנחל מתחיל כנחל אכזב ליד קיבוץ אורטל, ובכמחצית מאורכו הוא נחל איתן המתנקז לעמק  החולה ליד  גשר הפקק.זהו הנחל הדרומי ביותר בגולן המתנקז לעמק החולה, וממנו דרומה מתקזים הנחלים לעבר בקעת בית צידה  והכנרת. הסלע לאורך הנחל הוא בזלת, ולצד הנחל ובמיוחד סביב הברכות והמפלים, ניתן להבחין בתצורת "משושים" שיוצרים סלעי הבזלת.   


1. נחל אל-על- נחל אל על הוא הנחל האיתן הדרומי ביותר ברמת הגולן. חלקו המזרחי הרדוד, נתפסים מימיו של נחל אל על במאגר בני ישראל בסמוך לחיספין, מגדולי מאגרי המים בגולן. הנחל עובר בשמורה בערוץ עמוק ויוצר במהלכו כמה מפלי מים, ביניהם "המפל הלבן" ו"המפל השחור", וכמה ברכות. נחל אל על מתלכד יחד עם ואדי סמך ויוצר את נחל סמך הנשפך לכנרת. אמת מים שאורכה 25 קילומטרים הוליכה בעבר את מי הנחל לעיר סוסיתא בתקופה ההלניסטית.


4.

5. נחל גמלא- הוא יובל של נחל דליות ונמצא בשטח שמורת הטבע גמלא. הנחל נובע ממעיינות פאחם ותנורייה. מהמעיינות הוא זורם לכיוון דרום-מערב. זרימתו עוברת בתעלה רדודה עד שהוא מגיע לקניון עמוק, שם הוא מזין את המפל האיתן הגבוה ביותר בארץ ישראל- מפל גמלא, שגובהו 51 מטר. בהמשך הנחל נמצא מפל גבוה אף ממנו, אך זה אינו פעיל בקיץ, אז מחלחלים המים מתחת לגושי הסלע ויוצאים לאחר כמה עשרות מטרים.


6. נחל דליות- ערוץ נחל בזלת, אליו נופל המפל, מתחבר לנחל גמלא - הוא הנחל הגדול העובר מדרום ליישוב גמלא. מקורותיו של נחל דליות הם במעיינות ברדלה, או א-דנניר, שעבניה ומנסורה שבאזור הר פרס. הנחל זורם משם מערבה, תוך שבהמשכו הוא יוצר קניון עמוק. חלק מנחל דליות, בסמוך למקום בו נשפך הנחל אל הכנרת הוכרז כשמורת טבע בתשלום.


7. נחל דן- הוא הגדול במקורות הירדן. הנחל זורם מעין דן בשמורת טבע תל דן ובהמשך מתאחד עם נחל חרמון ונחל שניר היוצרים ביחד את נהר הירדן.


8. נחל זוויתן-הוא נחל איתן ברמת הגולן שהוא לאורך כ־15 ק"מ. הנחל ניזון ממעיינות קטנים שזורמים לאפיקו בחלקו העליון. לכל אורכו מפלים קטנים ובריכות מים. מבריכת מים בראש מפל הזוויתן, בריכה שבה משושים גדולים, נופל הזוויתן מגובה של כ־25 מטרים לבריכת מים נוספת. מצולעים האופייניים נוצרו תוך כדי התקררות זרמי לבה לאחר התפרצות געשית.


9. נחל חמדל-בשמורה נכללים שני מוקדים עיקריים: ערוצו העמוק של נחל חמדל, ועין גונן. בנחל חמדל נמצא הריכוז הצפוני בישראל (וכנראה גם בעולם) של השיח מלוח קיפח, ובמדרונות האזור יש פריחה שופעת של תורמוס ההרים באביב.


10. נחל חרמון- מכונה גם בניאס, הוא המזרחי במקורות הירדן. כמות מימיו היא כרבע מכלל מינהר הירדן.




11. נחל יהודיה הוא נחל ברמת הגולן. כותרות עמודים ותבליטים הנושאים תוכן יהודי נמצאו באתר היישוב יהודיה. הנחל זורם בכיוון דרום מערב מהיישוב אלוני הבשן. הוא חובר לנחל משושים וביחד הם נשפכים לכנרת.








12. נחל ירדינון- הוא נחל הנובע בצפון רמת הגולן והיורד אל עמק החולה.
ראשיתו של הנחל באזור חרבת סמקה, והוא נשפך לעמק חולה בין קיבוץ שמיר לקיבוץ להבות הבשן. הירדינון זורם בערוץ רדוד ואין הוא מתחתר לעומק במורדות הבזלת. לפני מלחמת ששת הימים נמצא חלקו העליון בשליטת הסורים, שניסו להטותו כדי למנוע את ניצול מימיו בידי היישובים הישראלים. הסורים הקימו סכר בנחל בכך יצרו את בריכת הירדינון, כנראה במטרה לשאוב מים ממנו למחנות צבא בסביבה. סמוך ליציאתו לעמק החולה מצויה גבעת ירדנון שעליה שרידי ישוב מהתקופה הרומית, המשנה ותלמוד וערבית. בראשית שנות ה-2000, הוקם סמוך למקורותיו מאגר עורבים ומי הנחל הדלדלו ביותר.


13. נחל ירמוך -הוא נחל הזורם ממזרח למערב ומהווה גבול טבעי בין הגלעד מדרומו לחורן, לבשן ולגולן מצידו הצפוני. הנחל זורם מאזור החורן שבסוריה, לאורך כ-70 קילומטרים, ונשפך לנהר הירדן בנהריים. הירמוך מהווה גבול בינלאומי בין ירדן לסוריה, ובין ירדן לישראל. כקילומטר מזרחית לשפך נחל הרוקאד, מהווה הירמוך מפגש בין הגבולות של סוריה, ירדן וישראל, במה שקרוי "משולש הגבולות", 18 הקילומטרים המערביים שלו מהווים את גבול ישראל-ירדן.


14. נחל מיצר- נמצא בדרום רמת הגולן, והוא זורם אל הירמוך. שם הנחל נובע מהמעבר הצר הכלוא בינו ובין נחל עין גב, שבו עובר כביש חמת גדר - רמת מגשימים . אורכו של הנחל 9 קילומטר. בנחל נמצא מפל מיצר, שגובהו תשעה מטרים, ולאחריו יורד הנחל בתלילות לעבר הירמוך.


15. נחל משושים- הוא הנחל הארוך ביותר ברמת הגולן. אורכו של הנחל הוא כ-35 ק"מ והוא יורד לכנרת מגובה של כ-400 מטרים. באגן ההיקוות שלו כ-40 מעיינות שמרביתם נובעים כל השנה. עד להישפכו של נחל זוויתן אליו נוצר קניון צר ובו בריכות ומפלים. הבריכה הידועה ביותר היא בריכת המשושים, המהווה תופעה גאולוגית מענינת.


16. נחל נוב-נחל בגולן הדרומי,שראשיתו ליד אלגרניה,והוא נשפך לנחל רקד,סמוך להאחזות נח"ל גולן.הנחל רדוד ברוב אורכו.ליד הכפר ההרוס-"חיתיל",הוא מתעמק לפתע ויוצר סדרת מפלים נאים.אחרי קילומטר אח ד נוסף הוא חודר את קרום הבזלת,ומשנה את כיוונו ב-90 מעלות לדרום מזרח.


18. נחל סמך- הוא הגדול בנחלי דרום רמת הגולן, הזורם לכיוון דרום מערב, ונשפך לכנרת מצפון לעין גב, ליד כורסי. לפני שהוא נשפך לכנרת, נחל סמך מתאחד משני יובלים עיקריים: נחל אל על שזורם מדרום, ונחל סמך שזורם מצפון. מי הנחל נאגרים בכמה מאגרים. חלקו התחתון של נחל סמך מושך מים כל ימות השנה, וכיום הוא משמש בעיקר למרעה בקר.


19. נחל סער- נחל המהווה גבול גאוגרפי בן רמת הגולן והחרמון, נשפך אל נחל חרמון כ- 300 מטר מדרום למעיין הבניאס.




20. נחל עורבים-נחל קניוני היורד במורדות הגולן מדרך הנפט על סביבת להבות הבשן.ראשיתו במסיל היוצא מאזור הכפר החרב,אלואסט,שמצפון לצומת פורן.בקירות הקניון נחשפים סלעי הבזלת,ומתחתיהם,מחשופי סלעי גיר לבן מתקופת האיאוקן.


21. נחל פרע- הוא נחל קטן המנקז שטח מצומצם בצפון רמת הגולן, באזור הכפרים הנטושים זעורה ועין פית. נחל פרע נשפך לנחל חרמון מדרום, במרחק של כשני ק"מ מעין בניאס. הוא לא חצב לעצמו ערוץ עמוק, ולכן בהגיעו לשפת הערוץ העמוק של נחל חרמון – הוא נופל אליו ממרומי הכתף במפל-מדרגות גבוה, היורד במדרון התלול של הצלע הדרומית של נחל חרמון. זרימתו מתחילה שעות ספורות אחרי גשם חזק, ודועכת תוך ימים עד שבועות מעטים. גם בקיץ קיר-המפל לח, וזאת בזכות מי מעיין זעיר המזרזפים במורדו.


22. נחל רקד-מסמן את גבולו המזרחי של הגולן. ראשיתו ליד עין אלבידה,והוא זורם לאורך כ-75 קילומטרים סמוך לגבול סוריה-ישראל בכיוון דרום מערב,עד להישפכו לנהר ירמוך.


23. נחל שיאון- הוא נחל שזורם בערוץ עמוק בין הר חרמון להר דב, ואגן הניקוז העילי שלו מקיף כשלושים קמ"ר. מתחת לפני הקרקע מתנקזים אליו ככל הנראה מים משטח גדול הרבה יותר. הנחל יוצא למישורמרגלות החרמון, לא הרחק מהיישוב הקדום בניאס, ומשם הוא זורם לאורך של כ-4.5 ק"מ במקביל לנחל חרמון, עד שהוא מתאחד איתו. הזרימה מתרחשת לרוב בחודש מאי, עם הפשרת השלגים הנמרצת, ואחרי שהקרקעית בחלקו העליון כבר ספוגה מים. ישנן שנים שבהן הוא אינו זורם כלל בחלקו התחתון. בחורף הנחל לרוב אינו זורם, אך לעתים אחריגשם חזק וממושך הוא זורם לזמן קצר.


24. נחל חזורי- נחל קצר בשיפולי החרמון היורד בתלילות רבה אל נחל גובתה. הנחל חותר ומפלס דרכו בסלע גירי רך המאפיין את הרי החרמון בניגוד להרי הגולן הנמצאים מעט דרומה העשויים מסלע בזלתי. נחל צומחת צמחייה ים תיכונית אופיינית כגון: אלון מצוי, אלה ארצישראלית, ער אציל המוכר מתבלין עלי הדפנה), אדר סורי, ‏כליל החורש.